Jeste li spremni za izvrsne njoke od kus kusa?

Kad trebate brz prilog ili samostalno jelo ili čak desert, teško da ćete naći nešto ukusnije i jednostavnije od kus kusa. Tradicionalno jelo podrijetlom iz sjeverne Afrike sve je popularnije i na našim stolovima i s razlogom, jer veoma lako upija arome druge hrane i brzo se priprema.
Tako je i u slučaju idućeg recepta – fantastičnih njoka koje ćete moći poslužiti uz sve svoje omiljene umake!
Ta najmanja tjestenina na svijetu, kako zovu kus kus, obiluje proteinima, odličan je izvor vitamina B kompleksa koji su između ostalog neophodni za vitalnost moždanih funkcija, održavanje energije i imuniteta, za proizvodnju krvnih stanica te određenih hormona.
Ako se borite s neželjeim kilogramima, kus-kus biste svakako češće trebali uvrstiti u svoj jelovnik. Jedna šalica ukusnih zrnaca kus-kusa ima vrlo malo masti i svega 175 kalorija.
Obiluje i vlaknima koja osiguravaju produljeni osjećaj sitosti, a ujedno su od velikog značaja za dobar rad probavnog sustava.
Baš zato, krompir zamjenite kus kusom, pa napravite zdravu inačicu omiljenih njoka!
Lagana i prozračna struktura i bogati okus čini njoke jedinstvenom tjesteninom s dugom tradicijom u europskoj gastronomiji. U osnovi, riječ je valjušcima čiji nastanak u današnjem obliku dugujemo Talijanima – majstorima kada je potrebno od tek nekoliko sastojaka kreirati obrok.
Ovog puta, talijansku recepturu zamjenili smo našom zdravom i napravili odličan obrok, kojem ćete se veseliti nakon posla ili drugih obaveza u danu.
Priprema:
- Kus kus prelijte kipućom vodom i pustite da nabubri pa ga dobro ohladite.
- Dodajte brašna, pomiješajte, te zatim razvaljajte tijesto postupno dodajući vodu ovisno o gustoći.
- Dobiveno tijesto razvaljajte i režite u obliku kockica za klasične njoke. Kuhajte u kipućoj vodi 5-6 minuta.