Čaj od lipe
6.00 KM
Opis
Čaj od lipe najčešće se prepisuje kod manjih problema sa spavanjem i nervoznih stanja, a smirujući učinak cvjetova lipe pokazuju i novija istraživanja. Cvjetovi lipe imaju i diuretički učinak, pa se preporučuju za liječenje jako visokoga krvnog tlaka u arterijama, protiv masnih nakupina u krvnim žilama (jer šire krvne žile) te za smirivanje bolova kod migrena. U vanjskoj upotrebi cvjetovi lipe mogu liječiti ispucanu kožu, ugrize kukaca i nadraženost kože.
Djelovanje pojedinih sastojaka lipe još nije objašnjeno. U narodnoj medicini vrlo vruć čaj od lipe rabi se za poticanje znojenja te poboljšavanje otpornosti protiv prehlade i gripe. Neki taj učinak pripisuju toplini čaja koji se lako ispija jer je ugodna okusa i boje. Kliničkim pokusima potvrđeni su uspjesi u liječenju gripoznih bolesti kod djece, ali i u sprečavanju prehlade i gripe.
Sluzi koje lipa sadrži ublažuju nadraženost sluznice kod upale grla. Lipa se uspješno upotrebljava za bolesti kod kojih se pojavljuje povišena temperatura, za ublažavanje kašlja, poticanje znojenja i povećavanje otpornosti prema infekcijama. Cvjetovi se beru prije otvaranja s pricvjetnim listovima, a zatim se suše u tankim slojevima na otvorenom, ali ne smiju biti izloženi sunčevim zrakama.
Svake dvije godine treba obnavljati zalihe zato što lipa dugim stajanjem postaje bezvrijedna. Sa svim ljekovitim biljem, pa tako i s lipom, ipak valja biti oprezan. Ne prekoračujte propisane količine jer to može loše utjecati na rad srca. Ljudi s poremećajem u radu srca prije uzimanja pripravka od lipe trebaju se savjetovati s liječnikom ili fitoterapeutom. Lipa nije preporučljiva trudnicama i dojiljama.
Iako je lipa najpoznatija kao biljka za pripremu čajeva, svoje mjesto ima i u kuhinji. Njezin okus odlično se slaže s mrkvom, pa kad pripremate krem-juhu od mrkve, umjesto vode možete upotrijebiti lipov čaj bez šećera kako bi jelo imalo bogatiju aromu.
Cvjetovima lipe može se aromatizirati i jabučni ocat
Šaku cvjetova prelijte litrom octa, dodajte malo limunove korice i 60 g meda, ostavite da odstoji pa procijedite. Lisni pupoljci i mladi listovi mogu se dodavati salatama, pupoljci se mogu kiseliti kao kapare, a zreli plodovi lipe mogu se samljeti i dodavati
brašnu. Ipak, lipa je najukusnija u slatkim želeima i sirupima.