DOMAĆI JABUKOV PEKMEZ
7.50 KM
Opis
Jabukov pekmez je takodje jedna mogućnost da uživate u mirisu Bosne i njene tradicije i u drugim dijelovima svijeta, jer nije osjetljiv na vremenske rokove, iako se priprema bez ikakvog konzervansa ili šećera. Prikladne ambalaže omogućuju transport u bilo koji dio svijeta.
Na kraju, ljudi bi sjećanje na svoje djetinjstvo i svoju prošlost trebali prenositi i na svoju djecu i svoje unuke. Jabukov pekmez je neizostavno sjećanje svih živućih generacija na bosansko-hercegovačkim prostorima.
Kako se priprema jabukov pekmez
Jesen u Bosni i Hercegovini: žene satima na otvorenoj vatri kuhaju jabukov pekmez– gusti sok od jabuke. Mnogo bosanskih kuća je zadržalo sa ljubavlju napravljena drvena postrojenja, koja služe pripremanju pekmeza.
Za pripremu pekmeza od jabuka, jabuke se prvo stuku u jednu veliku kacu, te sok koji prilikom toga nastaje teče kroz jednu cijev u jednu posudu. Jabukov sok se onda kuha na otvorenoj vatri, sve dok ne postane gusta, tamna tečnost. Pekmez je po svojoj koezistenciji sličan medu, i može se kao i med upotrebljavati za zaslađivanje jela. Prikladan je za spremanje divnih slatkiša sa jabukovim pekmezom u kojima se koristi umjesto bijelog šećera, po staroj tradiciji se koristi kao prilog kozijem i drugim, u seoskim domaćinstvima pravljenom siru ili kao namaz.