MED PLANINSKI 900gr
20.00 KM
Opis
Planinski med dobija se od nektara cvjetajućih trava i žbunova (gloga, kupine, šumske jagode, divlje maline…) koji rastu po visokim planinskim terenima.
Znamo svi da med, kao i drugi poljoprivredni proizvodi zavise prije svega od hrane koju koriste životinje, pa i planinski med zavisi isključivo od paše i uslova u kojima se vrši sakupljanje istog. Kao prvo, planinski med je proizveden sa terena koji su najdalje od bilo kakvih zagadživaća, najčešće daleko i od saobraćajnica, a kamoli fabrika i gradskog smoga.
Površine sa kojih je sakupljan su prirodne livade ili šume na kojima se nikada nisu upotrebljavale nikakve hemijske materije, poput pesticida, vještačkih djubriva i slično.
Pošto su to prirodne livade, preovladavaju uglavnom autohtone vrste biljaka, često vrlo ljekovite: majčina dušica, divlja malina i kupina, različak, kao i medljika sa smrče i jele. Ljekovitost ovih biljaka nam je dobro poznata.
Planinski med obično ima žutu, tamniju boju, specifične je prijatne arome i prijatno nagorkog ukusa.
Ljekovite osobine:
Djeluje bakteriostatički i baktericidno, čak i kada je razrijedjen u odnosu 1:150.
Ima i antimikotična i antialergijska svojstva.
Planinski med jača organizam i aktivira imunitet
Veoma je tražen zbog hranjive, profilaktičke i ljekovite vrijednosti.
Djeluje na oboljele:
- disajne organe
- stomačno-crijevni trakt
- gnojne rane
- ginekološke tegobe
Oblozi od planinskog meda djelotvorni su za kožna oboljenja i rane, a odgovarajuće lokalne aplikacije za hronični rinitis i sinusitis
Kod problema sa respiratornim sistemom (bronhitis, astma, upala pluća i sl.) najbolje rezultate daje med sa visokih planina, gdje dominiraju biljke karakteristične za podneblje iznad 1.000 metara nadmorske visine.
Doprinosi opštoj imunološkoj sposobnosti organizma
Preporučena upotreba:
Procjenjuje se da je optimalna dnevna doza za odrasle muškarce oko 100g, podijeljenih na tri uzimanja u toku dana – ujutro i uveče se preporučuje oko 30g, a tokom dana 40g.
Za žene je doza manja, ali srazmjerno razlici tjelesnoj težini.
Djeci se preporučuje 50 g dnevno, takodje u tri uzimanja tokom dana.
Način čuvanja:
Planinski med se čuva kao i ostali medovi – na suhom, hladnijem i tamnijem mjesti, izolovan od uticaja direktne sunčeve svjetlosti.
Napomena:
Ako nabavite kristalizirani med, nemojte ga otapati. Stavite ga takvog u mlaki čaj ili ga namažite na kruh. Ili još bolje – kašikicu meda pomalo otapajte u ustima, neka ga bar djelimično upiju sluznice usne šupljine. Tako će njegovi korisni sastojci direktno doći u krv, a da ih nimalo neće oštetiti