Veganske fritule za zdravije i ukusnije praznike

Mi smo i fritulama uspjeli naći zamjenu, zdraviju zamjenu i to bez jaja i mlijeka kako bi svi intolerantni, ali i vegani mogli uživati ovih praznika.
500 grama pšeničnog ili mix pšeničnog i pirovog brašna iz naše ponude
1 dl sojinog mlijeka (toplo) iz naše ponude
4 kašičice šećera kokosovog cvijeta iz naše ponude
2 dl tople vode
1 kocka kvasca
2 kašike ulja
Kašičica korice limuna
Kašičica korice naranče
Prstohvat himalajske soli iz naše ponude
Kokosovo ulje za pečenje iz naše ponude
2 kašičice ruma ili rakije (ako želite)
Priprema:
- Pomiješajte kvasac, toplo mlijeko i šećer te sve samo posipajte s malo brašna i ostavite na toplom 5-10 minuta.
- U drugu zdjelu pomiješajte brašno, šećer, sol i vodu te lagano miješajte dok ne dobijete gustu smjesu (gušće od smjese za palačinke).
- Umiješajte nadignuti kvasac, a potom i ostale sastojke- ulje, koricu i rakiju (ne morate) te sve sjedinite.
- Na tavi rastopite kokosovo ulje za prženje i malom kašičicom vadite smjesu za fritule i bacajte na ulje. Pržite dok ne posmeđe.
Ove zdravije firtule možete posipati vanil šećerom, a u smjesu slobodno ubacite grožđice i ostale sušene slatke bobice pa čak i malo naribane jabuke.